Wingfoil - guide til Sabfoil

Bare Sabfoil har mer enn 70 ulike foilsett og 40 forskjellige frontvinger i sitt sortiment. I tillegg er det en rekke ulike stabilisatorer og fuselages å velge mellom. Så hvordan skal man egentlig orientere seg og sikre at man velger det rette? Vi har gjort testjobben, og funnet ut hva som er våre favoritter i ulike disipliner fra de første nybegynnersettene til de mer spesialiserte og avanserte.

Nybegynnersett og nybegynnervinger:

Som nybegynner trenger man en foil som er lett å få opp i luften, og som gir god stabilitet når man er oppe (pitch og roll), men uten at foilen trekker for mye i den ene eller andre retningen. På denne måten kommer man raskt i gang, og man har god stabilitet når man skal begynne å øve på de første jibbene. Foilene i denne kategorien er ikke de raskeste, men flyr tvert imot trygt i lav hastighet uten at vingen «staller» og mister løftet.

I denne kategorien har vi tre favoritter. Alle tre i en rimeligere Carbonglass utførelse, og den eneste forskjellen mellom de tre settene er frontvingen. Det betyr at om man begynner med den enkleste, men etter hvert «vokser fra» den, så kan man bytte kun én komponent (frontvingen), og få en ny komplett foil som vil representere et skritt videre i retning av større fart og bedre manøvrerbarhet (på bekostning av noe stabilitet og løft).

Hvilken av disse tre man bør begynne med vil også bero på vekt. For foilere over 80 kg., kan det være en fordel å begynne med den største (1250). Er man lettere, kan man begynne med nr. 2 eller 3 (1100 eller 999). Tilsvarende vil gjelde om man har noe erfaring med foiling fra tidligere, f.eks. windfoil. Har man ingen erfaring fra tidligere vil utgangspunktet for en foiler på 80 kg være den største (1250), mens man med noe erfaring kan begynne med en av de to mindre. Alle disse tre settene kan imidlertid benyttes av alle nybegynnere uavhengig av vekt. Forskjellen ligger først og fremst i at den største gir mest løft og stabilitet, og dermed oppleves som enklest å begynne med.

Settene finnes også med to ulike master: 80 cm og 70 cm. De aller fleste vil velge 80 cm, og det er en mast man også kan bruke videre med andre foilsett. Hovedfordelen med en kortere mast er at man ikke flyr like høyt, og at denne derfor oppleves litt «tryggere» i begynnelsen. Men forskjellen på dette er ganske begrenset, og vi anbefaler derfor 80 cm. Dersom man allerede har en mast som passer, kan disse settene kjøpes uten mast. Vi anbefaler:

  1. Stor: Kit Carbon Glass 1250-703-483/80CG
  2. Medium: Kit Carbon Glass 1100-703-483/80CG
  3. Small: Kit Carbon Glass 999-703-483/80CG  

Lett øvet:

Når man har kommet forbi den første nybegynnerfasen og begynt å jibbe, kommer ønsket om en litt raskere foil og en foil som er mer manøvrerbar. Samtidig vil man fortsatt ha behov for en foil som gir et forholdsvis godt løft, og som gir tilstrekkelig stabilitet. Dette tilsier at man kan bruke en mindre foil, men fortsatt en foil med medium/lav «aspect ratio».

Den ultimate serien her fra Sabfoil er Medusa. Også denne serien lages i den rimeligere Carbon Glass-utførelsen, og hver av vingene er slik at de har et veldig bredt vindspekter. Det gjør at de aller fleste vil klare seg med én frontvinge/ ett sett. Disse vingene fungerer også fint i litt bølger, og de er fine å hoppe. Den minste av de vi anbefaler her (799), ble inntil nylig brukt i konkurranser i både slalom og freestyle. Det betyr at man her har vinger man kan bruke lenge og ha enorm progresjon med før man eventuelt bytter de ut til noe enda raskere og mer avansert.

Også i denne kategorien må det skilles mellom vekt og nivå. Alternativet «stor» passer for personer på 90 kg pluss, «medium» på de rundt 80 kg, og «small» på de under 80 kg. Innenfor disse kategoriene må det altså i tillegg justeres for nivå.

Her har vi lagt inn kit med 80 cm mast, men disse finnes også i sett uten mast:

  1. Stor: Kit Carbon Glass 999-703-483/80CG
  2. Medium: Kit Carbon Glass 899-703-430/80CG
  3. Small: Kit Carbon Glass 799-703-430/80CG

Rask freeride og freestyle

Dette er kategorien for deg som behersker alle grunnleggende teknikker som jibb og tack, og som har god teknikk for å få brettet opp i fart og opp i luften. Med god teknikk kan man klare seg med betydelig mindre foil, brett og vinger. Disse foilsettene egner seg også godt for nye midlength-brett, da disse kommer raskt opp i fart i vannet, og dermed tillater at man bruker foil som gir mindre løft.

I denne kategorien anbefaler vi to ulike serier fra Sabfoil. Disse finnes igjen i ulike størrelser, der forskjellen i hovedsak ligger i at større vinger gir mer løft, mens mindre vinger gir mer fart og manøvrerbarhet. Vår anbefaling gjelder et sett til en person på ca 80 kg, og der man vil klare seg med ett sett i alle vindforhold. Fra vingestørrelser på ca 3.5 til ca 7.0.

Begge disse seriene er veldig raske og lekne. Forskjellen mellom de to seriene går på hvilke egenskaper man først og fremst ønsker å prioritere:

  1. Stor fart, manøvrerbarhet og freestyle: Kit BALZ 909-663-370/83
  2. Fart, drive og bølger: Kit Medusa PRO 869-663-395/83

Downwind/ wave

I denne kategorien ønsker man en vinge med høyt aspect ratio som gir god glid, men som samtidig svinger bra og har nok fart. For utøvere i denne kategorien vil det være ulike preferanser, men vår favoritt er frontvingen Razor pro 975. Hvis man allerede har en foil fra Sabfoil, så krever disse at man har en fuselage som er beregnet på T6 skruer. Har man mast, kan man kjøpe bare underdelen.

  1. Frontvinge: Razor pro 975 (NB! Trenger T6 fuse)
  2. Underdel/glider: Glider Razor PRO 975-653-370
  3. Komplett foil: Kit Razor PRO 975-653-370/83

Pumpfoil/ dockstart

Pumpfoil er en egen disiplin der man bruker små brett (rundt 100 cm og 10 liter volum), store frontvinger og korte stive master. Her er det derfor vanskeligere å gjenbruke komponenter fra wingfoil. Dette gjelder f.eks. masten som regelmessig er lenger i wingfoil, og av den grunn vil gå dypere i vannet, og skape mer «drag» dersom den brukes til pumpfoil. Her anbefaler vi derfor et komplett kit. For de aller fleste vil det største kit’et være det riktige å begynne med, men for lettere utøvere kan man vurdere det minste. Det minste kit’et vil også være litt raskere, og litt enklere å håndtere. For viderekomne og avanserte pumpfoilere finnes egne alternativ som vi ikke trekker frem her da de aller fleste vil være veldig godt dekket med disse to alternativene:

  1. Normal: Kit Leviathan 1350-663-370/73P
  2. Small: Kit Leviathan 1150-663-370/73P

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev, og motta eksklusive tilbud og nyheter før alle andre!