Kort eller lang mast for pumpfoiling?

Pumpfoiling har tatt verden med storm, og stadig flere ønsker å oppleve den unike følelsen av å fly over vannet drevet av egen kraft. Men når du først blir bitt av basillen og skal investere i ditt eget utstyr, kan det føles overveldende med alle valgene som må tas. En av de viktigste beslutningene er hvilken mastlengde du skal gå for.

Skal du velge en kort og leken mast som gir deg maksimal manøvrerbarhet, eller en lengre mast som gir mer stabilitet og bedre ytelse i urolig vann? Det finnes ikke noe enkelt svar, og valget avhenger av en rekke faktorer som din erfaring, foilestil og hvilke forhold du skal bruke utstyret i.

I denne guiden vil vi se nærmere på hva du bør tenke på når du skal velge mastlengde. Vi vil også se på hva noen av de ledende merkene innen pumpfoiling, som KT, Naish og Sabfoil, tilbyr. KT Foil har en standard mast på 77 cm som gir en god balanse mellom stabilitet og manøvrerbarhet. Naish tilbyr et bredt utvalg av master, inkludert en på 75 cm. Sabfoil har spesialisert seg på pumpfoiling og tilbyr et bredt utvalg av master, inkludert "Pump"-master på 73 cm og 83 cm, som er ekstra stive med hard kjerne for optimal ytelse.

Målet er å gi deg den informasjonen du trenger for å ta et informert valg og finne den perfekte masten for din pumpfoil-opplevelse.

Mastens funksjon

Masten forbinder fuselagen – og dermed foilen – med brettet. 

Function of the Mast

Mastlengden er altså avstanden mellom fuselagen og brettet.


Du lurer kanskje på hvorfor foilen ikke bare festes direkte til brettet?

Det er to hovedgrunner til dette:

  • For det første må foilen være fullstendig nedsenket i vannet. Bare da vil vannet strømme rundt foilen og generere løft.
  • For det andre ønsker vi å unngå at brettet berører vannet under pumpebevegelsen (opp og ned). Dette ville skapt friksjon og motstand som bremser farten. Masten sørger for at det er nok plass mellom brettet og foilen, slik at du kan akselerere brettet nedover før det treffer vannoverflaten.

Vannforhold – urolig vann

En annen ting vi må ta hensyn til er at vannet ikke alltid vil være flatt. Hvis du foiler i urolig vann ("choppy water"), må du passe på at du ikke løfter foilen ut av vannet i bølgedalene. Når foilen ikke lenger er nedsenket i vannet, forsvinner løftet umiddelbart. Dette fører til at foilen pitcher (vipper fremover), og i de fleste tilfeller vil du falle av brettet.

Fordeler med lengre mast i urolig vann

I urolige forhold kan du med en lengre mast dra nytte av et større fritt område, eller mastlengde, som du kan bruke til pumpebevegelsen.

En annen ting du bør tenke på før du kjøper en mast, er hva du skal bruke den til. Hvis du for eksempel vil bruke den samme masten ikke bare til pumpfoiling, men også til wingfoiling, kan det være lurt å velge en lengre mast. Siden du vanligvis driver med wingfoiling når det er vind, vil vannet heller ikke være flatt, men mer urolig. Å ha en lengre mast vil redusere risikoen for at du løfter foilen ut av vannet når du passerer bølgedalene.


Vanskelighetsgrad med lang vs. kort mast

Mens forskjellen på en lengre mast sammenlignet med en kortere mast og dens innvirkning på foiling i urolige forhold er ganske enkel å forstå, er det et annet viktig aspekt vi bør se på når vi sammenligner forskjellige mastlengder. De fleste vil spørre: Er det noen forskjell i foilens oppførsel, eller er det mer eller mindre vanskelig å pumpefoile med en lengre eller kortere mast?

Er pumpfoiling med en lang mast vanskeligere enn med en kort mast?

Når du pumpfoiler, beveger du brettet opp og ned, og endrer i hovedsak pitch-vinkelen (vinkelen mellom brettet og vannoverflaten). Når du vil svinge, endrer du også trykket på brettet til venstre eller høyre og induserer en rull (krenger brettet).


Hvordan mastlengden påvirker pitch-vinkelen

La oss først se på endringen av pitch-vinkelen. Som nevnt vil pitch-vinkelen endres når du beveger brettet opp og ned i kjøreretningen. La oss grave litt dypere i hvordan mastlengden spiller inn her.

For å forstå effektene bedre, trenger vi en rask oppsummering av kreftene og torsjonsmomentene som virker under pumpfoiling. I den følgende illustrasjonen er kraften som induseres av foileren indikert med den lilla pilen som peker nedover, løftet som genereres av forvingen er indikert med den røde pilen som peker oppover, og nedkraften som genereres av bakvingen er indikert med den grå pilen som peker nedover.

Akselerasjon og torsjonsmoment

For å akselerere, vipper foileren brettet nedover med nesen først. Like før brettet berører vannet, vipper foileren brettet oppover igjen. I videoen min "Body Position – Importance of keeping enough weight in the front area of your foil" beskriver jeg mer detaljert effekten av torsjonsmomentene som induseres av både rytteren og foilene.

For å beregne torsjonsmomentet multipliserer vi kreftene som induseres av foileren og vingene med avstanden fra punktet vi ønsker å vite det resulterende torsjonsmomentet. Siden avstanden mellom rotasjonssenteret og bakvingen samt forvingen er fast, kan vi konkludere med at jo mer vi beveger kroppen fremover, desto høyere blir det resulterende torsjonsmomentet.

T

Sammenligning av mastlengder

For å vise deg hvordan en lengre mast sammenlignet med en kortere mast påvirker pumpfoilingen, la oss beregne torsjonsmomentene for en 70 cm og en 90 cm mast. Vi antar at vi har to identiske oppsett, og den eneste forskjellen er lengden på masten. Spørsmålet vi ønsker å svare på er: Hvordan kan de to systemene sammenlignes når vi har samme posisjon på brettet og skyver brettet ned med samme tiltvinkel?

For å beregne torsjonsmomentet må vi gjøre noen trigonometriske beregninger. De av dere som er interessert i detaljene, finner de relevante beregningene her. 

Vi vet at avstanden fra masten til bakvingen og forvingen er den samme i begge systemene. Det vi er interessert i er avstanden "z". Dermed ønsker vi å vite hvordan avstanden z endres med tiltvinkelen når vi sammenligner de to forskjellige mastlengdene.

 

Beregning av avstand og torsjonsmoment

Avstanden z kan beregnes ved summen av avstanden der kraften til rytteren induseres – i vårt eksempel 20 cm foran rotasjonsaksen – og avstanden "y". Ved å bruke de trigonometriske beregningene, beregnes avstanden z ved summen av 0,2 cm pluss mastlengden, multiplisert med tangens til tiltvinkelen α, og multiplisere det produktet med cosinus til tiltvinkelen α.

Det resulterende torsjonsmomentet er da avstanden z – det vi nettopp beregnet – multiplisert med kraften som induseres av foileren.


Resultater og tolkning

Resultatet viser at det er en ikke-lineær sammenheng mellom mastlengden og det resulterende torsjonsmomentet når tiltvinkelen endres. Dette kan høres veldig teoretisk ut, men det gode er at du ikke trenger å være i stand til å beregne dette for å bli en god foiler. La meg vise deg hvordan vi kan tolke dette resultatet.

Hvis du sammenligner dimensjonen z og torsjonsmomentet for de to forskjellige mastlengdene og plotter resultatet for forskjellige tiltvinkler, kan du se at med en lengre mast er effekten av den endrede vinkelen mye større. Det fører til følelsen av at en lengre mast er mindre stabil enn en kortere.

Stabilitet vs. smidighet

Imidlertid kan følelsen av at en lengre mast er mindre stabil også tolkes som at du med en lengre mast får mer smidighet.

Så som en konklusjon kan vi si at en lengre mast er vanskeligere for mindre erfarne foillere, da den er mindre stabil.

Høyden på brygga

Det siste punktet jeg vil nevne her er høyden på brygga. Når du har foilen bare litt nedsenket i vannet i den første startfasen, er den såkalte "brukbare høyden" for pumpfoilbevegelsen størst.

Høyde på brygga og hoppehøyde

Vi må imidlertid også huske på at jo lengre masten er, desto høyere må du hoppe opp på brettet. Så hvis du vanligvis starter fra høyere brygger, vil du dra nytte av en lengre mast. Men hvis du vanligvis starter fra lavere brygger, vil høyden være begrenset av hoppeferdighetene dine.


  • Oppsummering – kort eller lang mast for pumpfoiling

    La oss oppsummere hva du bør vurdere når du bestemmer deg for lengden på masten.

    • En lengre mast har den fordelen at du i bølgete forhold kan senke foilen litt mer ned i vannet mens du fortsatt har nok høyde til pumpebevegelsen. Dermed reduseres risikoen for å løfte foilen ut av vannet i bølgedalen.
    • Spesielt når du tenker på å bruke den samme masten til andre foilingaktiviteter, kan en lengre mast være et bedre valg. For eksempel, hvis du vil bruke den samme masten til wingfoiling, kan en lengre mast være et bedre valg.
    • Imidlertid vil en lengre mast også være mindre stabil. På grunn av den lengre masten har torsjonsmomentene som induseres av selv små endringer i rulle- og pitch-vinkelen større innvirkning, noe som kan oppfattes som mindre stabilt.
    • En lengre mast kan gi deg mer pumpbar høyde, men når du starter fra lavere brygger, kan ikke denne effekten utvides ubegrenset, da maksimal høyde vil være begrenset av hoppehøyden.